L’impacte de la revolució digital en el món editorial, tal com ha transformat la indústria discogràfica, encara està per veure. Segurament, perquè el paper és una tecnologia difícil de superar, els processos editorials són més sofisticats o el sector compta amb uns fonaments que aguanten millor els grans sotracs. Tanmateix, la xarxa Internet i la digitalització també estan sacsejant el món del llibre. Un dels canvis importants i menys evidents en aquest sentit és el de la relació dels autors amb els lectors, dels lectors amb els escriptors, de les persones que escriuen amb la societat on viuen.
La definició d’un col·lectiu preocupat. Conscients d’aquests canvis imparables, amb les dificultats afegides que presenten la llengua i la cultura pròpies del País Valencià, una cinquantena de creadors literaris s’han reunit sota el paraigües de Saforíssims Societat Literària. Aquesta és una proposta desacomplexada que parteix de la necessitat de cohesionar el col·lectiu de creadors de la comarca de la Safor dedicats a l’escriptura, així com per revaloritzar el patrimoni literari i generar un debat sobre el món del llibre, la lectura i l’activitat literària.
La força d’una comunitat treballant en xarxa. Saforíssims ja fa un any que funciona com a tal, però, ara ha fet una passa més per donar-se a conèixer utilitzant la xarxa. Amb aquest projecte en xarxa es pretén cohesionar els escriptors i escriptores, atorgar més visibilitat a la comunitat i establircomplicitats i intercanvis amb altres col·lectius i creadors d’altres territoris. A més, també organitza i promou activitats literàries, tal com ja venien fent. Per formar-ne part cal ser escriptor o escriure -superar això ja és tot un debat- i estar vinculat d’alguna manera a la comarca de la Safor. Tot i això, els punts de confluència de les persones que en poden formar part poden ser molt diversos.
La posada en valor del patrimoni literari. Mitjançant la xarxa Internet, Saforíssims es proposa difondre la intensa activitat literària que es duu a terme a la comarca, on es registra una fornida nòmina d’autors i autores, amb reconeixements en tots els àmbits i arreu del domini lingüístic i cultural. Amb aquesta iniciativa es vol evidenciar que el “mite literari” de la Safor està més viu que mai, i que està profundament adscrit a la modernitat. I això passa per posar en valor el ric patrimoni literari de la Safor, des dels Clàssics -Ausiàs March, Joanot Martorell i Roís de Corella- fins a l’actualitat.
Mitjans propis per a opinions compromeses. Mitjançant aquest web, el col·lectiu d’escriptors es proposa obrir diverses vies de diàleg que s’estenen a través de les xarxes socials en línia. Per això, s’ha volgut crear un espai per garantir la comunicació fluida i constant entre els propis autors. A més a més, el web pretén connectar amb els lectors, així com amb la resta d’autors, associacions literàries i institucions del país. I, per últim, reforçar la comunicació amb la societat civil, amb la qual el col·lectiu Saforíssims se sent compromès. Per això, una de les seccions importants és l’apartat “Saforíssims en reflexió”, des d’on pren força l’opinió i el posicionament públic.
Article publicat al Bloc d’Escacc, reflexions sobre periodisme, comunicació i cultura