La meitat de les 40 empreses dels Països Catalans amb més guanys aprofiten la reforma laboral per fer acomiadaments, tot i els seus ingressos milionaris. Aquesta és la conclusió del reportatge que obre L’Anuari Mèdia.cat: Els silencis mediàtics de 2012, i que vaig elaborar amb dades dels beneficis de les empreses i els informes dels sindicats sobre els Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO).
Malgrat el context general d’atur, desnonaments i augment de la pobresa, les grans empreses catalanes tenen beneficis multimilionaris. Les quaranta empreses amb més beneficis dels Països Catalans van aconseguir en conjunt 10.969 milions d’euros només l’any 2010, un dels pitjors anys de la crisi econòmica i l’últim del qual es tenen dades definitives.
Què significa guanyar 10.000 milions d’euros en dotze mesos?
Seria comparable als beneficis directes i indirectes que preveia un estudi de Renfe per a la posada en funcionament de l’AVE Barcelona-Madrid. Seria comparable al deute declarat dels ajuntaments de tot l’Estat amb els proveïdors a data de 2012. Seria comparable amb la xifra que pretén estalviar el govern espanyol del PP amb les noves reformes en sanitat i educació per al 2013. Tot i aquests guanys milionaris, gairebé la meitat de les empreses del Top 40 han realitzat, estan en procés o han anunciat un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) sobre la seva plantilla en els últims dos anys.
Els mitjans de comunicació solen publicar, explicar i comentar les informacions de les empreses i la situació laboral dels treballadors abastament. El que costa més és trobar informacions contextualitzades, amb els antecedents i les repercussions, que vagen més enllà de les dades i que ens ajuden a entendre per què les empreses poden créixer i tenir grans beneficis en temps de crisi. Faltava, generalment, unir totes les dades existents en un sol treball periodístic, en lloc d’oferir dades disperses sense context.
Faltava, generalment, unir totes les dades existents en un sol treball periodístic, en lloc d’oferir dades disperses sense context.
Aquest reportatge suposa un exercici d’extreure una dada global dels beneficis i contextualitzar-la amb la situació laboral dels treballadors d’aquestes empreses. En aquest reportatge s’ha fet una proposta. Segurament no és l’única i es pot afinar, millorar i ampliar molt més. En qualsevol cas, amb les dades disponibles, és una aproximació a la realitat que travessen els treballadors de les principals empreses del país.